fbpx

Relatietherapie bij Autisme (ASS) in Harderwijk

Relatietherapie – Als jullie er samen niet meer uitkomen en jullie relatie echt beter willen maken.

SPOT Coaching - Coach voor pubers en jongvolwassene in Harderwijk - pesten - Burn-out begeleiding - Scheidingscoach - Puber ouderbegeleiding - Ervaringen - Afspraak maken

Relatietherapie bij Autisme (ASS) in Harderwijk

Relatietherapie in Harderwijk die echt het verschil maakt! Bewezen succesvolle aanpak sinds 2005 die jullie nu echt verder helpt.

Tijd om een relatietherapeut uit Harderwijk in te schakelen want………..

 • Jullie communiceren niet meer?
 • Er is veel ruzie
 • Jullie zijn de verbinding met elkaar kwijt
 • Er is weinig tot geen intimiteit en of seks
 • Het lijkt wel alsof jullie allebei een andere taal spreken
 • Er is iemand vreemd gegaan
 • Er heerst constant spanning in huis
 • Je bent niet meer gelukkig met je relatie
 • Je wil dat je relatie een stuk beter gaat worden dan nu het geval is

Een relatie is een werkwoord, wanneer je niet meer werkt aan je relatie gaat het vanzelf verkeerd.

Relatietherapie

Ruim 40% van de huwelijken eindigt in een (vecht)scheiding.

Effectieve relatietherapie van een ervaren relatietherapeut in Harderwijk.

Relatietherapie bij Autisme (ASS) in Harderwijk

Zelf autisme hebben, of een relatie hebben met een partner met autisme, kan een uitdaging zijn. Autisme (ASS) zal dan een belangrijke rol spelen binnen je relatie. Bovendien wordt de wereld om ons heen door jullie beide heel anders ervaren. Het is daardoor soms lastiger om je voor te stellen wat de ander voelt en denkt, waardoor je elkaar soms niet of minder goed begrijpt. Relatietherapie bij Autisme (ASS) in Harderwijk kan jullie hierbij helpen!
De heftige verliefdheid tussen jullie heeft zich ontwikkeld en jullie voelen je enorm verbonden met elkaar. Je partner (of andere mensen die erg dicht bij je staan) kunnen echter ook de oorzaak zijn van verdriet en pijn. Pieken en dalen zijn kenmerkend voor elke relatie maar worden vervelend op het moment dat je vastloopt in de negatieve patronen en er weinig pieken meer zijn. Op dat moment ben je beide niet meer goed in staat om elkaar te begrijpen en aanschouwen op een objectieve manier. Jouw eigen pijn en de emoties die daarbij horen zijn dan de basis van jouw reacties. Dit zorgt er weer voor dat jullie verstrikt raken in een web van onbegrip, negativiteit en miscommunicatie met elkaar. Het wordt lastig (of lukt niet) om de behoeften, die onder de pijn en emoties liggen, te uiten. Jullie raken de verbinding met elkaar kwijt en weten niet meer hoe jullie op elkaar moeten reageren of hoe je om moet gaan met de autisme (ASS) van de ander.

Autisme (ASS) & relaties

Partners die gediagnosticeerd zijn met autisme (ASS) weten vaak niet wat er van hen verwacht wordt binnen een relatie. Op een vrije dag gaat de partner bijvoorbeeld lekker zijn gang, wat tot onbegrip leidt bij de thuiskomende partner, omdat de ontbijtspullen nog op tafel staan en er niet gekookt is.
Waar iemand met autisme (ASS) zich waarschijnlijk helemaal niet bewust is van de irritaties, vraagt de ander zich af hoe het mogelijk is dat iemand de hele dag tegen de ontbijtspullen aankijkt zonder dat diegene eraan denkt om het op te ruimen. Of hoe iemand niet kan zien dat de wasmand uitpuilt. Is diegene gewoon lui of ziet hij/zij het echt niet? Moet ik het nou iedere keer zeggen? De ander is toch ook volwassen?
Deze gedachten kunnen voor irritaties zorgen binnen de relatie en ervoor zorgen dat jullie elkaar niet goed begrijpen. Daardoor is vaak onmogelijk om een gezonde relatie op te bouwen zonder professionele hulp en begrip voor elkaar. Relatietherapie bij Spot Coaching in Harderwijk helpt jullie hierbij op weg.

De therapeut

Niets is zo belangrijk als een goed gevoel en klik hebben met de therapeut.

De ervaren relatietherapeut Paul is sinds 2005 actief als coach en in de jaren daarna doorgegroeid tot o.a. Therapeutisch Coach, Relatietherapeut, Seksuoloog, Angst en Trauma therapeut (EMDR), Master Coach en trainer.

Al vele honderden cliënten heeft hij succesvol geholpen en het verschil weten te maken in hun probleem.

Cliënten omschrijven Paul als: vriendelijk, direct, groot, eerlijk en recht door zee. De sessies zijn persoonlijk en prettig maar wel zeker down to earth. Geen zweverige gesprekken maar een fijn prettig goed eerlijk maar soms wel direct gesprek. Paul zegt waar het op staat en bedekt niet alles met loze woorden. Echte vooruitgang en weten waar het op staat. Zijn motto: “samen bereiken wat jij alleen kunt” door samen te kijken waar de verbeteringen liggen kan jij de verbetering maken die jij nodig hebt.

De basis van een relatie

Partners hebben het binnen een relatie nodig om gezien, gehoord en begrepen te worden. Iedereen wil graag goed genoeg zijn zoals iemand is en serieus genomen worden door de ander. We zijn allemaal op zoek naar een partner die betrouwbaar is en er voor jou is op de momenten dat jij dat nodig hebt. Waardering van de andere partner om wie je bent is ook belangrijk binnen een relatie. Emotioneel staan partners dicht bij elkaar waardoor ze elkaar veel liefde kunnen geven en ook veel steun kunnen bieden. Dit maakt je ook erg kwetsbaar. Omdat je zo dichtbij de ander staat kun je de ander ook veel pijn doen en diep raken. Dit hoeft niet eens de bedoeling te zijn maar kan veroorzaakt worden door problemen tussen jullie.

SPOT Coaching in Harderwijk

Sinds 2005 is Paul Middendorp actief als coach, en later als therapeutisch coach in Harderwijk. Hij heeft zich gespecialiseerd in de behandeling en coaching bij uiteenlopende gedragsproblemen, zoals autisme (ASS), zeker in combinatie met relaties.

Vaak hebben de stellen die bij SPOT Coaching in Harderwijk op de bank komen zitten zelf al veel geprobeerd om hun relatie te herstellen. Helaas blijven ze hangen in terugkerende patronen die een negatieve spiraal veroorzaken waar jullie zelf niet uit lijken te kunnen komen. Jullie hebben het gevoel steeds meer van elkaar verwijderd te raken door pijn, verdriet en boosheid. Het is erg moedig om met elkaar een traject van relatietherapie aan te gaan. Beiden moeten naar hun relatieproblemen kijken en hun eigen gedrag binnen deze relatie onderzoeken. Samen met Paul ontdekken stellen vaak dat er diepere emoties en behoeften schuilgaan onder de kritiek, woede en het verdriet dat wel geuit wordt.

Tijdens de relatietherapie van SPOT Coaching uit Harderwijk richten we ons op de belangrijke thema’s binnen een relatie. Het gaat dan bijvoorbeeld om je veilig voelen bij de ander, het ervaren van emotionele steun van de ander, het beleven van intimiteit en het begrepen voelen door de ander. Dit zijn gevoelige thema’s die soms lastig zijn om te bespreken, zeker voor mensen met autisme (ASS) of mensen die wat meer gesloten zijn en het lastig vinden om emoties te verwoorden. Dit heeft vaak tijd en de juiste begeleiding nodig. Paul van Spot Coaching heeft hier veel ervaring mee en helpt jullie je emoties te herkennen en onder woorden te brengen.

Goede en gedegen relatietherapie in Harderwijk.

Tips voor als je partner autisme heeft

Als jouw partner autisme (ASS) heeft, dan kunnen deze tips je op weg helpen. Mensen met autisme vinden het fijn als ze begrepen worden. Dit kun je doen door samen de problemen aan te pakken en mee te helpen met het vinden van oplossingen voor bepaalde situaties. Ze hebben vaak ook veel behoefte aan rust. Het is fijn als je daar begrip voor kunt tonen.

Voortbordurend op rust: plan zoveel mogelijk vooruit en weinig last minute. Iemand met autisme heeft vaak wat meer tijd nodig om te verwerken dat dingen anders lopen dan ze verwacht hadden.

Ook is het belangrijk om eerst contact te maken alvorens je een gesprek begint. Wees tijdens een gesprek duidelijk. Maak waar mogelijk concrete afspraken en gebruik duidelijke taal, zeg waar het op staat. Tot slot (en dit geldt niet alleen voor mensen met autisme, maar eigenlijk voor iedereen): laat jouw partner in zijn of haar waarde. Je mag natuurlijk ook verwachten dat dit wederzijds is.

De aanpak van SPOT Coaching heeft zich inmiddels bewezen en al vele stellen weer een gelukkige relatie terug gegeven. Ben jij de volgende?

Positieve eigenschappen van een partner met autisme

Als jouw relatie in een negatieve spiraal zit is het soms lastig om de positieve kanten te zien van een partner met autisme. Mensen met autisme hebben een hoop positieve eigenschappen:

 • Je kunt geen eerlijkere partner hebben van iemand met autisme en diegene brengt stabiliteit, rust en veiligheid in een relatie;
 • Partners met autisme (ASS) hebben eindeloos geduld;
 • Ze zijn creatief en denken in oplossingen;
 • Hebben een goed gevoel voor humor en beschikken vaak over een enorme feitenkennis.

De Relatietherapie

Hoe gaat relatietherapie bij autisme (ASS) in zijn werk?

Relatietherapie bij SPOT Coaching in Harderwijk begint altijd met een kosteloos (en vrijblijvend) intakegesprek. In dit gesprek onderzoeken we wat er aan de hand is, wat jullie zelf al geprobeerd hebben en wat jullie doel is. Daarnaast bekijken we jullie relatie en bepalen we wat de sterke en minder sterke kanten in jullie relatie zijn. Tijdens dit gesprek is het belangrijk dat jullie beide een klik hebben met de therapeut, Paul. Dit zorgt ervoor dat jullie je echt kunnen opstellen tijdens het traject en gemotiveerd zijn om het traject te volbrengen.

Besef wel dat relatietherapie bij Autisme (ASS) in veel gevallen een intensief traject is. In het begin spreken we regelmatig af (elke 2-3 weken). Het is de bedoeling dat we dit gaandeweg rustig afbouwen.

Het traject

De relatietherapie bestaat uit goede gesprekken waarin jullie elkaar weer gaan begrijpen en op dezelfde lijn komen. Het is belangrijk dat we op zoek gaan naar negatieve patronen die ontstaan zijn in jullie relatie (tussen jullie). Paul van Spot Coaching in Harderwijk begeleidt de gesprekken en zorgt ervoor dat jullie beide jullie gevoelens kunnen uiten en dichter tot elkaar komen doordat er wederzijds begrip komt. Aan het einde van de sessie krijgen jullie praktische opdrachten mee naar huis. Dit zijn opdrachten die specifiek bij jullie passen en die jullie in het dagelijks leven kunnen integreren.

Symptomen van autisme (ASS)

Wellicht ben jij of je partner niet gediagnosticeerd met autisme, maar herken je jezelf of je partner wel in de onderstaande punten. Ook dan kan relatietherapie bij SPOT Coaching iets voor jullie zijn! Autisme (ASS) kan zich op verschillende manieren uiten in relaties:

 • Positief! Een relatie met een partner die autisme (ASS) heeft kan een uitdaging zijn maar brengt ook zoveel mooie dingen met zich mee! Mensen met autisme zijn vaak echte doorzetters en ontzettend disciplinair. Hierdoor zijn mensen met autisme vaak succesvol in hun werk. Daarnaast zijn ze betrouwbaar, eerlijk en recht voor hun raap. Deze eigenschappen worden vaak erg gewaardeerd binnen een relatie. What you see is what you get, iemand met autisme doet zich niet anders voor dan hij/zij is en zal je ook echt vertellen wat hij/zij vindt.
 • Persoonlijke ruimte: mensen met autisme zijn snel overprikkeld en hebben daardoor veel behoefte aan rust en het alleen-zijn. Dit kan bijvoorbeeld problemen opleveren bij sociale gelegenheden of wanneer er kinderen geboren worden. De andere partner kan zich alleen voelen in de opvoeding van kinderen.
 • Regelmaat: partners met autisme vinden herhalende bewegingen of terugkerende acties fijn en kunnen ook last hebben van dwanghandelingen of tics. Structuur en routine is ook erg belangrijk voor ze. Het afwijken hiervan is een uitdaging en zorgt voor spanning. Mensen met autisme hebben dan vaak even tijd nodig om te schakelen en te wennen aan de nieuwe situatie.
 • Intimiteit: vaak maakt een partner met autisme minder (snel) lichamelijk contact. Voor seks en intimiteit is soms weinig ruimte, wat beide partners het gevoel kan geven dat ze alleen zijn binnen de relatie.
 • Communicatie: mensen met autisme hebben vaak moeite om emoties, abstract/symbolisch taalgebruik of gezichtsuitdrukkingen te lezen en op de juiste manier te interpreteren. Dit kan voor miscommunicatie zorgen.

Kennismaken?

Niets is zo belangrijk dan een goede klik met de therapeut. Kom daarom eens geheel vrijblijvend  en kosteloos kennismaken met SPOT Coaching Harderwijk. Vul onderaan deze pagina je gegevens in en ik neem contact met je op voor het maken van een gratis en vrijblijvende kennismakingsafspraak.  Je kan ook direct online in de agenda een afspraak maken. Of bel gewoon even! 0341-721 088

Wachtlijst

SPOT Coaching uit Harderwijk kent geen wachtlijst. We streven er naar het eerste gesprek binnen twee weken in te plannen.

Is de therapie enkel voor vastgelopen relaties?

Zeker niet! Relatietherapie is ook heel goed voor koppels die hun relatie goed willen houden of zelfs nog beter willen maken!

Waar zit Spot Coaching?

Spot Coaching zit in Harderwijk. En is dus uitstekend te bereiken voor iedereen uit Zeewolde, Dronten, Lelystad, Biddinghuizen, Almere, Nunspeet, Nijkerk, Harderwijk, Ermelo, Putten, Amersfoort, Bunschoten Spakenburg, Soest, Leusden, Hovelaken, Barneveld, Hierden,  Baarn, Soesterberg, Zeist

Kosten?

SPOT Coaching doet er alles aan om de hulp voor iedereen beschikbaar te houden. Klik hier om naar de tarievenpagina te gaan.

Duur van de behandelingen

SPOT Coaching wil niet meer sessies inzetten dan strikt noodzakelijk is. Na afloop van elke sessie kijken we of en wanneer een volgend gesprek nodig is. Vaak zit tussen een afspraak 2 tot 3 weken zodat jullie het geleerde ook meteen in de praktijk kunnen brengen. Hoeveel gesprekken er bij jullie probleem nodig zijn kunnen we bespreken in een eerste gesprek.

Ervaring

Paul de relatietherapeut van SPOT Coaching is coach sinds 2005 en inmiddels uitgeroepen tot Senior Master Therapeutisch Coach en heeft inmiddels vele honderden zo niet meer mensen blijvend geholpen. Meer over Paul lees je hier.

Waarom naast coaching ook relatietherapie?

Misschien is het je al opgevallen dat Paul naast Relatietherapeut in Harderwijk ook coach, mediator en trainer is. In zijn praktijk kwam hij steeds meer stellen tegen die wilde gaan scheiden of in relatieproblemen zaten en merkte wat dit deed met de personen en de kinderen. Om hierin het verschil te maken heeft Paul zich verdiept en opgeleid tot zeer ervaren relatietherapeut die echt het verschil maakt.

Ervaringen met SPOT Coaching

 • Hele fijne coach, voelt vertrouwd om mee te praten. Diverse methodes geprobeerd, maar dankzij Spot Coaching ben ik echt verder gekomen. Een unieke aanpak die echt werkt. Aanrader!

  Saskia Lauwen Avatar Saskia Lauwen
  11 februari 2020

  1e kennismaking was best imponerend, wat een groteman kwam er op ons af. Maar dit gevoel was binnen 2 minuten weg. Wat een fijne coach, geen oeverloze verhalen, maar to-the-point! Met... Lees verder

  Leo Irmaos Avatar Leo Irmaos
  11 februari 2020
 • Coach Paul is een topcoach, die op een no-nonsense manier de coaching aanpakt. Hij heeft een waanzinnig werkboek bij een burn-out, waarbij je concrete handvatten krijgt om goed mee aan... Lees verder

  Nienke van Maris Avatar Nienke van Maris
  11 februari 2020

  Paul heeft mijn dochter geholpen toen ze enorm veel last had van haar Faalangst. Dit is echt een behoorlijke verandering geweest en ik herken op een positieve manier mijn dochter... Lees verder

  Tamara Koetala Avatar Tamara Koetala
  20 maart 2021
 • Hij heeft mij van mijn buikpijn afgeholpen. Nadat ik bij hem ben geweest nooit meer last van gehad💪

  Axel van Loenen Avatar Axel van Loenen
  8 december 2020

  Paul benaderd om het contact met mijn puberzoon te verbeteren, hij heeft ons superfijn geholpen elkaar weer te begrijpen. Dank je wel Paul!

  Martine Pijl Avatar Martine Pijl
  11 februari 2020
 • Bij Paul in therapie gegaan omdat onze relatie niet goed meer ging. De gesprekken waren een grote spiegel en niet altijd even makkelijk. We hebben veel inzichten gekregen en uiteindelijk... Lees verder

  Isabelle Lourens Avatar Isabelle Lourens
  12 mei 2021

  Paul is enorm positief en kan goed levelen met zijn doelgroep, op die manier weet hij de juiste snaar te raken en vooruitgang te boeken.

  Djordy Toebes Avatar Djordy Toebes
  22 september 2021
 • Paul is een betrokken coach die vanuit zijn ervaring flexibel op elke situatie in kan spelen.

  Sandra Witteman Avatar Sandra Witteman
  11 februari 2020

Weten dat het goed zit

Hoe weet je nu zeker dat je een ervaren professionele en goede coach gevonden hebt?

SPOT Coaching uit Harderwijk is al sinds 2005 actief als coach, inmiddels uitgeroepen tot Excellent Coach, Master Coach en opgeleid tot o.a. Therapeutisch Coach. Daarnaast wordt Paul door zijn beroepsverenigingen regelmatig gescreend en moet hij voldoen aan een breed scala aan opleidings- en kwaliteitseisen. Meer weten over de coach Paul? Lees hier meer over Paul en zijn opleidingen, verhaal en ervaringen.

Tevreden cliënten vertellen

Op de pagina ervaringen tref je al enkele tevreden cliënten aan. En hieronder lees je de ervaringen via Google.

Trustoo

Ook op het onafhankelijke platform Trustoo worden de werkzaamheden van SPOT Coaching regelmatig beoordeeld. Op basis van echte klantervaringen worden de diensten van SPOT Coaching geëvalueerd.
De werkzaamheden van SPOT Coaching uit Harderwijk vielen zo erg op dat we inmiddels zijn uitgeroepen tot TOP PRO Coach. Top Pro’s leveren consistent geweldige kwaliteit, waardoor ze tot de allerbeste dienstverleners op Trustoo behoren. Hiermee heb je dus één van de beste coaches van Nederland volgens Trustoo!

Ervaring, kennis, kunde en professionaliteit. Zo weet je zeker dat je goed zit bij SPOT Coaching uit Harderwijk.

WhatsApp met mij!
1
Wil je direct persoonlijk contact?
WhatsApp met Spot Coaching
Goedendag!
Meteen direct contact met Paul van SPOT Coaching? Geen probleem! Stuur gewoon een WhatsApp berichtje.